Резултати от конкретни секции

Re: Резултати от конкретни секции

Мнениеот Emil Hristov на 06 Юли 2009, 11:55

Аз не съм разочарован от резултата,защото той беше ясен.За момент не съм се заблуждавал за повече,но това не значи,че не трябва да се търси промяна,за да има повече пари и тн.
Само с чакане на дарения на добра воля не става,само с шепа доброволци не става,само с по няколко часа агитация в София и тук..там из страната не става,само с шепа членове и създатели на партията,които работят 24/7 не става,само с мечти не става...трябват си дейстия и повече гласност.

18 500 е добро число... 21 500 е добро число,но не е близо до 50 000 (1%)
21 500 чакат да видят какво партията смята за изминалата кампания,какви планове има,какво развитие ще предприеме и тн.

Пожелавам успех и знам,че на следващите избори пак ще гласувам за ''Зелените'' и пак ще бъда доброволец!
Emil Hristov

Мнениеот Black Wolf на 06 Юли 2009, 12:33

С нищожно малко пари, с доброволци Зелените все пак показаха, че съществуват.

Основният проблем не е резултата на изборите, а това, че зелените идеи по принцип са чужди за повечето хора в България. Не забравяйте, че освен поддръжниците на "зеленото", освен хората, които не са дали на тези избори гласа си за Зелените, но по принцип ги харсвет и подкрепят идеите им (прим. при подписки и пр.), у нас има немалко хора, които са анти-зелени. И това не са само "инвеститорите" и техните платени глашатаи в медиите, но и голям брой хора (главно по селата), които виждат в зелените идеи пречка да правят това, на което са свикнали открай влеме - да грабят природата. Селяните просто са си свикнали да си секат, когато и където си поискат, да си пасат "стоката" без да се съобразяват дали това нанася вреди, пък сега, ако има на кого да продадат няколко декара за хотелче - става супер!
Много пъти съм чувал каква е представата на мнозина за отдих "сред природата" - да отиде с колата до някое "хубаво място", а там да го чака хотел със студена биричка в ресторанта... :P :P :P
Уви, в България това е най-разпространеното отношение към природата. По-точно към Природата. ;)

Голямата задача пред Зелените е да убедят достатъчно толям брой хора, че природата е ниобходимо да се пази - за да просъществува тази планета и ние на нея И (което ще е по-трудното), че природата трябва да се пази, просто защото тя има право на това, дори ако на нас не ни се иска...
Ето това е голямо предзизвикателство - да убедиш някаква част от един традиционно екофобен народ (защото българите са категорично такъв народ - и то от векове; мога да развия тази теза по-подробно някой път и да изкажа съображения защо е така ;) ), че в някои случаи природата трабва да се пази, дори хората да им се иска друго...

Още от самото начало на протестите преди 2 години, след като ходип на тях и огледах аудиторията, казап на някои мои млади еко-активни приятели, че трябва да се правят протести за да се болим срещу конкретните безобразия, но ако не се пропогандират зелените изеи, ако екологичните каузи не се разясняват достатъчно широко, това движение ще си остане маргинално...

Засега Зелените разчитат преди всичко на хора, които са стигнали самостоятелно до "зелени убеждения"; това са хора, които идват в партията, или в движението самостоятелно. Но те са малко и ще бъдат малко и в бъдеще. Без да се пропагандират широко еко-идеите, Зелените няма да имат успех и като резултат българската природа ще бъде затрита...

Затова смятат, че Зелените трябва сериозно да се замислят за едно еко-просветителско движение, което е дори по-важно от конкретните еко-протести. Пак повтарям - без това "зеленото движение" ще си остане маргинална кауза на група (предимно млади) бунтари.
Black Wolf

Мнениеот sandoto на 06 Юли 2009, 12:49

Здравейте, ето какво спорехме преди изборите с мой приятел:
Той казваше, че борбата е в тройката - ГЕРБ, БСП и ДПС и, че правилното е хората да хвърлят усилията си за превес там, а не да си пилеят гласовете за малки партии. Вероятно така са направили много хора...

Аз пък настоявах, че независимо, че изглежда непрактично, важно е да се гласува за партиите, които въпреки че са малки, все пак са близо до истинските ни идеи, ценности и потребности.

Така че аз гласувам за Зелените, с ясното съзнание, че ще загубим, и гласовете ще се разпределят несправедливо по пропорционалната система. НО - така давам своята подкрепа на хората, които имат кураж да застанат срещу вятъра, които похарчиха времето си за нашите идеи и интереси... и трупат опит като лидери и организатори и анализатори! Моите близки и приятели ме подкрепиха - този път повече от "евроизборите" - дори родителите ми, които от години са "твърд електорат" - дори приятели, които от години не гласуват защото не виждат смисъл.

Все пак изборите са начин и да се преброим и да се чуем. Така че за мен този резултат е напредък и смятам, че постъпих правилно като инвестирах в дългосрочното развитие на партията, която усещам като моя!

Както казват китайците "За да изминеш хиляда Ли, трябва да направиш първата крачка" - направихме я. Сега следват другите...

Препоръчвам на лидерите на Зелените само повече активност в комуникацията с хората в интернет. На тези избори може би трябваше да използваме повече ресурсите на интернет комуникацията (след като нямаме другите ресурси).

И не унивайте, приятели :) направихме каквото смятаме за правилно, бяхме себе си, сега трябва да продължим наппред пак така с повече обратна връзка помежду си. Никой не е обещавал да е лесно и справедливо :) Все пак да ни има е успех - нека да не се отказваме от него! Политиката не е само за партиите в парламента - да не предаваме тези 21 500, които са с нас :) Семето е посято и покълнало... сега трябва да сме спокойни, мъдри, постоянни и активни като Природата!
Нащрек, нащрек, но спокойно, спокойно!
Аватар
sandoto

Мнениеот Klaatu на 06 Юли 2009, 13:02

Black Wolf написа:Основният проблем не е резултата на изборите, а това, че зелените идеи по принцип са чужди за повечето хора в България.

Странно, че сме на едно мнение, но е така. Всъщност идеята за опазването на околната среда е малко като световния мир. По принцип всички сме за това, но не винаги се получава. На теория всички милеят за природата, на практика опазването й си има цена, която повечето хора не са склонни да платят.
Klaatu

Мнениеот Селин на 06 Юли 2009, 13:07

sandoto, много добър пост. Ужасно си прав!
Аватар
Селин

Мнениеот Black Wolf на 06 Юли 2009, 13:10

Лошото е, че в България далеч не всички дори на теория милеят за природата. Очевидно не си чувал какво мислят примерно селяните в някое село по въпроса. Аз съм чувал на различни места...

Всъщност явно народа тук (във форума) общува с хора, които имат сходни интереси и разбирания, или поне подобен интеректуарен настрой. Нямате си на идея каква безпросветност и тъпота цари из нашата мила страна...
Много хора у нас (твърде много!) виждат в зелените идеи някакво накърняване на техните интереси. Там е основния проблем, не в отделните офшоро-мутренски проекти...
Black Wolf

Мнениеот carp4o на 06 Юли 2009, 13:27

така е
carp4o

Мнениеот Black Wolf на 06 Юли 2009, 14:38

Между другото, някой обърна ли внимание, че при мажоритарните кандидати Зелените са спечелили 13300 гласа в София? Не е ясно как точно е разпределен пропорционалния вот, но но ако примем, че при тези 21 600 гласа общо съотношението София-България е същото, положението отива на зле. Това означава, че в България "зелената идея" е практически непозната - за нея са гласували в цяла България ок. 8 хил. човека...

Какво например стана с двама души, чиито блогове следя - Асен Генов в Перник взе 465 гласа, Бого в Търново - ок. 750... :( А и двамата хвърлиха доста усилия...
Black Wolf

Мнениеот Lappi на 06 Юли 2009, 14:47

Black Wolf написа:Между другото, някой обърна ли внимание, че при мажоритарните кандидати Зелените са спечелили 13300 гласа в София? Не е ясно как точно е разпределен пропорционалния вот, но но ако примем, че при тези 21 600 гласа общо съотношението София-България е същото, положението отива на зле. Това означава, че в България зелената идея е практически непозната - за нея са гласували в цяла България ок. 8 хил. човека...

10 388 (има си опция да сортираш пропорционалния вот по избирателни райони). Аз обърнах внимание на друго - в мажоритарния вот Зелените имат около 25% повече гласове. Което е странно с оглед на факта, че хората припознават повече зелените идеи, не толкова зелените личности. Това ме кара да мисля, че огромен процент зелени избиратели са дали "рационален глас" за ГЕРБ и Синята коалиция. Да не казвам силна дума, но поне достатъчен брой, за да се събере лелеяният процент.
"First they ignore you, then they laugh at you, then they attack you, then you win" /Mahatma Gandhi/
Lappi

Мнениеот свободен гражданин на 06 Юли 2009, 14:57

Мисля, че много идеализирате нещата. Според вас колко са били хората, които са били на къстопът за това дали да гласуват за някой от големите партии или за Зелените? Ами да са 5-10 хил най-много. И какво ако бяха гласували за вас? Разлика щеше ли да има.

Към друго трябва да насочите енергията си, а не да цъкате с език, че българите гласували като овце, не били дорасли до зелената идея и прочие бих казал тъпизми. Подобни коментари доста ме изнервят ако трябва да бъда искрен.
свободен гражданин

ПредишнаСледваща

Назад към Избори за Български Парламент